Leeghwaterbad heropent duurzaam de deuren
‘Waterfeest!’ op zaterdag 2 februari voor heel Purmerend en omstreken
PURMEREND - De duurzame verbouwing van het Leeghwaterbad is met succes gerealiseerd. De duurzame verbouwing is in maart vorig jaar begonnen en is dezer dagen afgerond. Wethouder Mario Hegger is enthousiast: “Dit is een bijzondere gelegenheid. Wij hebben in Purmerend niet alleen een wedstrijdzwembad, maar ook een subtropisch zwemparadijs met allerlei speelvoorzieningen. Het zwembad, dat alweer vijftien jaar bestaat, is niet alleen voor Purmerend bestemd, maar ook voor de regio. Het resultaat van de verbouwing mag er zijn.” De wethouder complimenteerde de twee projectmanagers, Martin Krijgsman en Eric Mantje van Spurd.
Toen bleek dat de bouwconstructie van het Leeghwaterbad op een aantal plekken aan vervanging toe was, was dat volgens Hegger een uitgelezen kans om de verbouwing duurzaam aan te pakken. Er is contact opgenomen met de oorspronkelijke bouwer aannemersbedrijf Vaessen en er werd een bouwteam in het leven geroepen bestaande uit onder anderen Jancor de Boer (directeur Spurd), Freek Eshuis (manager Leeghwaterbad) en Paul van Meekeren (wethouder Duurzaamheid) en bovengenoemde projectmanagers. Het project is nog niet helemaal klaar, want de 1700 zonnepanelen voor op het nieuwe dak van 5000 m2 laten nog even op zich wachten omdat de subsidieaanvraag nog in behandeling is.
Het verbouwingsproject was volgens Hegger uniek omdat alle gevels, glaswerk en kozijnen zijn vervangen, terwijl het zwembad open bleef voor bezoekers. “Dit was mogelijk door een goede samenwerking tussen genoemde betrokkenen onder leiding van Martin Krijgsman. Hierdoor is voorkomen dat de bezoekers en verenigingen naar een andere locatie moesten uitkijken.” De wethouder refereerde aan dezelfde succesvolle samenwerking als bij Sporthal De Beuk. “De samenwerking met het team van festival Reuring en Electronic Picnic in het Leeghwaterpark is tijdens de verbouwing nog intenser geworden dan hij al was", aldus Hegger.
De huidige zonnepanelen leveren drie procent van de elektriciteit voor het zwembad, maar dit wordt nog flink uitgebreid door de extra zonnepanelen. Bovendien is er ook warmterugwinning door middel van installaties. Dat levert vijf procent energiebesparing op. “De glijbaan is ‘ingepakt’ en dat scheelt ons achtduizend euro aan energiekosten op jaarbasis. De verwijdering van de lichtkoepels, met behoud van voldoende daglicht, heeft ook een besparing opgeleverd. Er zijn nu geen thermische lekken meer en de condensvorming is drastisch verminderd”, licht Krijsman toe. Tenslotte is alle verlichting vervangen door LED verlichting voor energiebesparing, maar waardoor ook makkelijk allerlei kleurenverlichting gebruikt kan worden.
Per jaar komen zo’n 450.000 bezoekers naar het zwembad en daarmee staat het Leeghwaterbad in de top 9 van Nederland. Er vloeit bijna drie miljoen liter water in dit zwembad. Per bezoeker gaat er nog eens 30 tot 56 liter water doorheen om het water schoon te houden. Dit is een technische uitdaging. Het energieverbruik voor het verwarmen van het water staat ongeveer gelijk aan het verbruik van tweehonderd huishoudens. “Daarom is duurzaamheid zo ontzettend belangrijk, denkend aan het milieu. Wij besteden liever geld aan gastvrijheid dan aan energiekosten,” aldus directeur Jancor de Boer. “Op een drukke zondag komen hier zo’n 1500 bezoekers. Behalve recreatie willen wij ook zo veel mogelijk mensen laten bewegen. Daarbij richten wij ons ook op bijzondere doelgroepen. Denk aan herstel na kanker, cardiorevalidatie, bewoners van Prinsenstichting, ouderen en dementerende mensen. Daarnaast ontvangen wij wekelijks 1700 kinderen, die hier komen om te leren zwemmen.”
Om alle overlast voor de bezoekers een beetje goed te maken, organiseert het Leeghwaterbad op zaterdag 2 februari een ‘Waterfeest!’ en kan iedereen gratis zwemmen. “Tijdens de verbouwing zijn wij de bezoekers ook tegemoet gekomen door bijvoorbeeld een gratis kopje koffie of prijsreductie aan te bieden,” aldus de directeur. “De eerste zondag dat het recreactiebad weer open was, zaten wij direct weer op 1500 bezoekers, die dus trouw en loyaal zijn. Dit komt mede dankzij de goede samenwerking tussen alle partijen. Het was een behoorlijke logistieke uitdaging, maar het is gelukt. Inclusief het behoud van de garanties en ondanks het benodigde extra schilderwerk. Het Leeghwaterbad is klaar voor de toekomst en voldoet aan alle arbo- en veiligheidseisen.”.
Bij het sportbad komt dit jaar ook nog een vaste tribune voor tweehonderd toeschouwers, waardoor ook veel opbergruimte ontstaat. Tijdens een uitgebreide rondleiding wordt laten zien wat er allemaal tot stand is gekomen bij deze duurzame verbouwing.
Jeannette Zwaan